Vysoké teploty, slnko a robotická kosačka

V posledných desaťročiach sa letné teploty často pohybujú nad 30 °C. V takomto počasí sa aj betónový povrch zahrieva na viac ako 60 °C. Môžu horúčavy poškodiť citlivú elektroniku a batériu v robotickej kosačke?

Robotické kosačky v lete

Starostlivosť o trávnik zahŕňa kosenie počas celého vegetačného obdobia. Robotické kosačky sú preto zostrojené tak, aby ich bolo možné dlhodobo používať vonku nielen v strednej Európe, ale aj v prímorských štátoch. Krátkodobé pôsobenie vysokých teplôt a slnka im preto nemôže uškodiť. Nemusíte sa obávať ani skrátenia životnosti batérie a elektroniky. Trávnik má navyše na rozdiel od betónového alebo asfaltového povrchu vďaka jeho schopnosti udržiavať vlhkosť nižšiu teplotu.

 Robotická kosačka Dreame OmniSense A1

Pôsobenie UV žiarenia

Plastový kryt kosačky je počas kosenia vystavený aj pôsobeniu UV žiarenia. Krátkodobé vystavenie slnku by nemalo jeho vzhľadu uškodiť. Ak však chcete, aby si robot zachoval svoju farbu, vhodné je vybrať domček na robotickú kosačku. V ňom bude kosačka ukrytá pred slnečnými lúčmi a nebude sa ani prehrievať, čo prispieva k predĺženiu jej životnosti.

Dokovacia stanica a teplo

Myslieť je potrebné aj na dokovaciu stanicu, ktorá sa bude od inštalácie kosačky po celú dobu jej životnosti nachádzať na tom istom mieste. Zvoľte preto miesto v tieni, kde nebude dlhodobo vystavená slnečnému žiareniu. Pokiaľ takéto miesto u vás v záhrade nemáte, tieň môže vytvoriť domček na robotickú kosačku.

Kosenie trávnika počas leta

Prejsť sa po pokosenom trávniku je veľmi príjemné aj naboso. Trávnik môžete využívať tiež na rozloženie deky, opaľovanie, odpočinok v tieni a môžu sa na ňom hrať deti. Aby si zachoval svoj krásny, atraktívny vzhľad a jemnosť pri dotyku, odporúčame vám nekosiť ho na silnom slnku. Končeky stebiel môžu v takomto prípade po odrezaní vysychať. Aby slnko čerstvo pokosené steblá trávy nespálilo, je lepšie nastaviť kosenie na podvečerné teploty. Myslieť by ste mali aj na správne zalievanie. Najvhodnejším časom je ráno pri východe slnka alebo neskoro večer. Vlaha tak vydrží trávniku počas celého dňa.