Robotická kosačka a stavba domu — na čo by ste mali myslieť?

Ak práve staviate dom a chceli by ste mať pri ňom krásny trávnik, záhradu je vhodné plánovať v predstihu. Dobré plánovanie vám ušetrí čas na úpravu terénu na trávnik a prípravu zavlažovacieho systému. Menej náročná bude aj inštalácia robotickej kosačky.

Zavlažovací systém aj studňa

Každý, kto stavia dom, dobre vie, že počas tohto procesu je potrebné vyberať mnoho riešení. I keď je samotná stavba domu viac finančne aj časovo náročná, mali by ste myslieť tiež na záhradu. Po dokončení domu tak nebudete musieť začínať s prácami v jeho okolí. Všetko budete mať pripravené na položenie alebo vysiatie trávnika. Vopred by ste mali myslieť tiež na komfort pri zavlažovaní. Najlepším riešením je automatický zavlažovací systém, ktorý bude trávu polievať za vás. Ak je to možné, zvážte investíciu do studne. Tá sa vám v dlhodobom horizonte vráti v podobe nižších poplatkov za vodu.

Robotická kosačka a stavba domu

Úprava terénu pre záhradu

Ak hľadáte komfortné riešenia, je vhodné vopred myslieť aj na kosenie trávnika. Robotická kosačka sa najefektívnejšie pohybuje po rovnom teréne, pre mnohé modely nie sú problémom ani rôzne prevýšenia. Vyrovnanie terénu je však potrebné, aby sa na pozemku po daždi netvorili miesta so stojatou vodou. Na rovný terén sa bude tiež lepšie klásť trávnatý koberec. Včasnou úpravou sa vyhnete tomu, že sa po nasťahovaní do domu budú po vašom pozemku pohybovať pracovné stroje.

Dizajn záhrady

Naplánujte dizajn záhrady tak, aby sa v nej nevyskytovali zbytočné prekážky. Trávnik by mal byť podľa možnosti ohraničený zákrutami, v ktorých sa robotická kosačka ľahko pohybuje. Zvoliť je potrebné aj správny obrubník tak, aby sa mohla dostať čo najviac k okraju trávnika. Myslite na to, že pri kosení bude robotická kosačka musieť obchádzať bazén, ležadlá, stromy, kríky, záhradný altánok aj ihrisko pre deti. Včasným plánovaním týchto prvkov výrazne uľahčíte jej inštaláciu a prevádzku.

Nezabudnite naplánovať aj umiestnenie elektrickej zásuvky. Mala by sa nachádzať na mieste, kam by ste chceli situovať dokovaciu stanicu. Pri premýšľaní o tom, ako by mala záhrada vyzerať, sa odporúča obrátiť sa na odborníkov. Včasná príprava vám ušetrí mnoho zbytočného prerábania záhrady. Odborníci so skúsenosťami vám poradia tiež s rozmiestnením jednotlivých prvkov s dôrazom na súlad dizajnu a funkčnosti.

Robotická kosačka HUSQVARNA Automower 320 NERA s Husqvarna EPOS™

Ohraničujúce káble alebo bez nich?

Priestor na pohyb robotickej kosačky vymedzujú ohraničujúce káble, no môžete sa rozhodnúť aj pre bezkáblové riešenie. Len je potrebné počítať s tým, že robot cez drôt neprejde a trávu v mieste, kadiaľ bude vedený, budete musieť pravidelne kosiť ručne. Rozhodnúť sa môžete tiež pre bezkáblové robotické kosačky, ktoré pracujú bez použitia vodičov. Hranice trávnika sa potom dajú vytvoriť virtuálne pomocou satelitnej technológie namiesto fyzických vodičov.

Príprava teraz kúpa neskôr

Dokončovanie interiéru a exteriéru domu, nákup nevyhnutných kúskov nábytku, sťahovanie... to všetko sú činnosti, s ktorými sú spojené vysoké výdavky. Napriek tomu vám odporúčame pripraviť terén, pripojenie automatickej závlahy a vypracovať návrh jednotlivých prvkov v záhrade dostatočne dopredu. Vďaka tomu budú pokladanie trávnika aj inštalácia robotickej kosačky jednoduchšie. Vybrať najvhodnejší model pre vašu záhradu budete môcť až potom, keď budete mať všetko pripravené.