Robotická kosačka a okraje trávnika

Oslobodí vás aj od kosenia okrajov

Robotická kosačka kosí trávnik samostatne bez toho, aby ste museli zasahovať. Moderné funkcie umožňujú jej ovládanie na diaľku, nastaviť sa dajú viaceré režimy a kosačky sa vedia vďaka senzorom vyhnúť aj nečakaným prekážkam. To prináša ich používateľom vysokú mieru komfortu. Aby ste nemuseli každý týždeň dokosiť okraje trávnika, stačí si vybrať správny model a myslieť by ste mali aj na vhodné obrubníky alebo vyhotovenie chodníkov bez prevýšenia.

 Robotická kosačka ROBOMOW RK 3000 PRO

Správna príprava záhrady

Pohyb kosačky uľahčí niekoľko vecí, na ktoré je vhodné myslieť už pri zakladaní trávnika.

Oblé ohraničenia

Keď navrhujete dizajn záhrady, myslite na bezproblémový pohyb kosačky. Vhodné je, aby bol trávnik ohraničený oblými zákrutami. V nich sa robotická kosačka na trávu pohybuje ľahšie ako pri tvare trávnika s rohmi.

Menej prekážok uprostred trávnika

Dôležité je tiež zvážiť, čo všetko by ste chceli mať v záhrade. Dobré je, aby kosačka nemusela obchádzať veľa stromov, kríkov, lavičky alebo iné prvky. Samozrejme, že ich môžete do svojej záhrady zakomponovať. Aj tu je však vhodné myslieť na oblejšie okraje a zákruty, ktorými vaše záhony, altánok či ihrisko pre deti ohraničíte.

Zabráňte vzniku stojatej vody

Trávnik by mal byť položený na rovný terén, kde nehrozí vznik stojatej vody. Tá by bola pri kosení robotickou kosačkou problémom. Ak máte v záhrade rôzne prevýšenia, na ich prekonanie bude potrebné len vybrať vhodný model. K dispozícii sú robotické kosačky určené až do sklonu stúpania 70 % (35°).

Robotická kosačka HUSQVARNA Automower 535 AWD

Aké obrubníky vybrať

Robotická kosačka môže mať problém dôkladne pokosiť aj okraje trávnika, kde potom zostáva pás trávy, ktorú je potrebné dokosiť ručne. Takýto problém môže vzniknúť aj na miestach, kde trávnik hraničí so stenou, vyvýšeným záhonom a podobne. Na ohraničenie by ste preto mali použiť plochý trávnikový lem, ktorý nevytŕča nad jeho úroveň. Ľahko ho uložíte aj do tvaru oblúka. Takýto lem umožní kosenie kosačkou až k okraju. Na trhu je k dispozícii vo viacerých farebných prevedeniach, z ktorých si iste vyberiete riešenie dizajnovo vhodné do vašej záhrady. V prípade chodníkov tiež môžete zvoliť riešenie, ktoré neprevýši úroveň trávnika. 

V našej ponuke nájdete aj robotické kosačky, pri ktorých výrobcovia kládli dôraz na lepšie pokosenie okrajov. S touto funkciou sú dispozícii vybrané modely značiek ROBOMOWHUSQVARNAWorksSegway.