Ochrana robotickej kosačky proti krádeži

Robotická kosačka pracuje samostatne bez toho, aby ste na ňu museli dohliadať. Preto sa mnoho jej majiteľov obáva o to, že ju môže niekto odcudziť. Na ochranu proti krádeži mysleli aj výrobcovia.

Aké veľké je riziko krádeže robotickej kosačky

Robotické kosačky sú zariadením, ktoré nemá veľkú hmotnosť. Navyše sa počas celej vegetačnej sezóny nachádzajú v záhrade, ktorá je pre zlodejov oveľa ľahšie dostupná ako interiér domu či zamknutá garáž. Pri jej kúpe sa preto právom mnohí pýtajú, aké veľké je riziko odcudzenia. Robotické kosačky sa vzhľadom na to, že pracujú bez dozoru, môžu na prvý pohľad stať ľahkou korisťou. Pravdou však je, že nedokážu pracovať bez vymedzovacích káblov. Vziať so sebou aj tie, je už oveľa zložitejšie.

Robotická kosačka HUSQVARNA Automower 410X E NERA s Husqvarna EPOS™

Ochrana PIN kódom

Napriek tomu, že sa robotické kosačky na trávu nestávajú častým cieľom zlodejov, výrobcovia mysleli na ich ochranu. Princíp fungovania je jednoduchý — ak senzor zdvihu zaznamená zodvihnutie zo zeme, kosačka sa automaticky uzamkne. Na jej odomknutie je potrebné poznať PIN kód. Ak by niekto kosačku ukradol, bez PIN kódu ju nemôže používať. Vybrať si môžete aj model, ktorý pri zodvihnutí zo zeme vydáva zvukový signál. Aj ten sa dá vypnúť len po zadaní kódu. Ak používate kosačku s možnosťou ovládania cez aplikáciu, signál sa ozve tiež vo vašom smartfóne.

GPS senzor

Viaceré značky robotických kosačiek inštalujú do zariadení aj GPS senzor. Modul GPS umožňuje sledovať aktuálnu polohu kosačky, čím eliminuje riziko krádeže. Vďaka prepojeniu s aplikáciou budete mať stále prehľad o tom, kde sa robotická kosačka na trávu nachádza. Robotické kosačky s GPS nájdete v ponuke značiek Husqvarna, Segway, RobomowWorx. Niektorí výrobcovia umožňujú aj dokúpenie lokátora pre robotické kosačky, napríklad, značka Worx.

Find my Landroid Worx