Môžete nechať robotický bazénový vysávač vo vode?

Robotické bazénové vysávače umožňujú čistiť bazén bez nutnosti manuálnej práce. Investícia do nich je preto výhodným riešením. Môžete však svojho robota nechať v bazéne aj po skončení čistenia?

Vybrať robotický bazénový vysávač z vody alebo nie?

Robotické bazénové vysávače sú navrhnuté tak, aby mohli byť vystavené pôsobeniu bazénovej vody a zvládli opotrebovanie pri pravidelnom používaní. Preto sa na prvý pohľad zdá byť v poriadku nechať ich v bazéne aj po dokončení čistenia. Nie je to však tak. Pokiaľ váš robot nie je na dlhodobý pobyt vo vode uspôsobený, bude naň vplývať niekoľko faktorov. Tie by mohli potenciálne spôsobiť problémy.

 Robotický vysávač bazénov Aiper Scuba N1 PRO

Pôsobenie bazénovej chémie

Vodu v bazéne je aj napriek pravidelnému prečisťovaniu cez filtráciu, vysávaniu dna a stien potrebné upravovať. Preto, ak necháte automatický bazénový vysávač v bazéne bude vystavený rozpusteným chemikáliám. Bazénová chémia však môže byť pre vášho robota pri dlhodobom vystavení škodlivá. Štandardná denná dávka chlóru môže začať pomaly pôsobiť na kolesá, plastový povrch aj kovové časti vysávača. Zvyšuje sa tým riziko korózie. Bazénový vysávač môže pri neustálom ponorení do vody navyše poškodzovať nevyvážené pH. Zvýšené pH zvyšuje možnosť vzniku vodného kameňa, nízke pH môže byť korozívne.

Aby ste udržiavali váš robotický bazénový vysávač vo výbornej kondícii, mali by ste ho z vody vždy vyberať. Po vytiahnutí je vhodné opláchnuť ho vodou. Jeho životnosť predĺži aj pravidelná kontrola pH a správne dávkovanie bazénovej chémie. Vysávač by sa tiež nemal nachádzať vo vode, keď práve pridávate chemikálie. Vysoké koncentrácie by ho mohli poškodiť.

Nebezpečenstvo počas kúpania

Ak by sa automatický bazénový vysávač nachádzal stále vo vode, mohol by znamenať nebezpečenstvo pre plavcov alebo šantiace deti. Vo vode by sa preto nemali nachádzať žiadne prekážky. O to viac, ak je váš model napájaný káblom, do ktorého by sa mohli zamotať. Pred tým, ako sa pôjdete kúpať, je preto potrebné vysávač z bazéna vybrať.

Robotický vysávač bazénov Aiper Seagull Pro

Pozor na pravidelnú údržbu

Robotický bazénový vysávač ponúka vysoký komfort a ušetrí vám námahu pri čistení. Po skončení práce však bude vyžadovať vašu pozornosť. Po vytiahnutí z vody bude potrebné vyčistiť filter. Včasné odstránenie nečistôt zabráni ich zaschnutiu a uľahčí jeho údržbu. Zanesený filtračný kôš navyše núti bazénový vysávač pracovať na plné obrátky, čo zvyšuje mieru jeho opotrebenia. Filter je tiež vhodné skontrolovať a v prípade poškodenia vymeniť.

Dlhodobé vystavenie vode a záruka výrobcu

Mnohé značky robotických bazénových vysávačov uvádzajú v podmienkach záruky, že bude neplatná, ak sa robot poškodí v dôsledku nedostatočnej údržby, nesprávneho skladovania alebo chemickej nerovnováhy vody. Vopred si preto podmienky záruky podrobne preštudujte. Strata záruky môže znamenať zbytočne nákladnú opravu.

Slnko a robotický bazénový vysávač

Neustále pôsobenie UV žiarenia s vysokou intenzitou, aká je počas letných dní, neprospieva ani robotickým bazénovým vysávačom. Slnko by mohlo postupne spôsobiť vyblednutie povrchu vysávača, môžu tiež rýchlejšie praskať gumové časti. Preto je po vybratí z vody vhodné umiestniť vysávač na tienisté miesto, kde bude chránený aj pred pôsobením iných poveternostných zmien, ako sú búrky či silný vietor. Vhodné je tiež vybrať robota z bazéna, ak ho práve čistí a blíži sa búrka. V prípade silného vetra by ho mohli zasiahnuť konáre alebo iné predmety padajúce do vody. Vhodné nie je ani to, aby pracoval vo vode s napadaným lístím v dôsledku vetra — rýchlo by sa zaniesol. Lístie je lepšie pred opätovným spustením vysávača do prevádzky vybrať pomocou sieťky.

Robotický vysávač bazénov BWT D200

Ako sa starať a skladovať automatický bazénový vysávač

Po vytiahnutí bazénového vysávača z vody je ho potrebné opláchnuť, vybrať a vyčistiť filtračný kôš. Všetky nečistoty z neho vysypte a opláchnite prúdom vody. Na tieto dve veci by ste mali myslieť po každom cykle čistenia. Nezabudnite na stočenie kábla. Následne robota uložte mimo priameho slnečného žiarenia. Myslite tiež na prítomnosť zvierat. Ideálne je robotický bazénový vysávač odložiť do uzavretej miestnosti. Niektoré značky na uľahčenie práce ponúkajú vozík na bazénový vysávač.