Čo robiť pre hygienickú čistotu vody v bazéne

Počas horúcich dní je veľmi vítaná možnosť príjemne sa schladiť vo vlastnom bazéne. Ako však počas celej sezóny udržať hygienickú čistotu vody a zároveň minimalizovať spotrebu bazénovej chémie?

Zakrytie bazéna

V čase, kedy sa bazén nepoužíva, je vhodné ho zakryť. Využiť môžete, napríklad, solárnu plachtu. Počas dňa využíva energiu slnečného žiarenia, ktorou ohrieva vodu, v noci minimalizuje jej ochladzovanie. Zakrytie hladiny chráni vodu aj pred znečistením. Do bazéna nebude padať hmyz, lístie, prach a ani iné nečistoty z okolia. 

Filtrácia do bazéna

Voda v bazéne sa rýchlo zašpiní, preto je ju potrebné pravidelne filtrovať. Bazénová filtrácia dokáže zachytiť až 80 % aj drobných nečistôt. Prispieva tým k ochrane pred zakalením vody, hromadením nečistôt a množením rias. Voda je do nej vháňaná pomocou čerpadla, prechodom cez filtračnú náplň sa prečisťuje a čistá sa vracia späť do bazéna. Aby ste dosiahli požadovaný efekt, je nutné, aby bola bazénová filtrácia zapnutá vždy niekoľko hodín. Celý objem bazéna by ňou mal prejsť minimálne dvakrát za deň. Pokiaľ počas víkendov a voľných dní využívate bazén intenzívnejšie, ponechajte ju zapnutú dlhšie.

Bazénový vysávač pre čisté steny aj dno

K udržiavaniu čistoty vody je tiež potrebné pravidelne čistiť vnútorný povrch bazéna. Námahu vám pritom ušetrí robotický bazénový vysávač. Vysávač do bazéna dokáže v závislosti od zvoleného modelu čistiť dno, steny aj vodnú linku. Zabráni tým vzniku nánosov na stenách, ktoré sú živnou pôdou pre množenie baktérií a rias. Pri práci pritom nebude potrebovať vašu asistenciu. Môžete pokojne zabudnúť na zložité čistenie ručným alebo akumulátorovým vysávačom. Po dokončení práce bude potrebné len bazénový vysávač vybrať z vody a vyprázdniť filtračný kôš, v ktorom zostanú zachytené všetky nečistoty.

robotický bazénový vysávač

Čisté okolie bazéna

Do vody sa mnoho nečistôt dostane z bezprostredného okolia bazéna počas toho, ako do neho vchádzate. Nájdite si preto čas aj na čistenie jeho okolia. Odstraňujte nánosy nečistôt, skontrolovať bude potrebné aj ústie skimmeru a trysiek. Na ich vyčistenie vám postačia kefa alebo vlhká handrička.

Kontrola vody a aplikácia chémie

Aby ste udržali hygienickú čistotu vody, nezabudnite pravidelne kontrolovať jej kvalitu. Hodnota pH by mala byť okolo 7,5. Ak poklesne pod túto hranicu alebo ju prekročí, pridajte prípravok na jej úpravu. Všetky uvedené kroky znižujú spotrebu bazénovej chémie na elimináciu tvorby rias a dezinfekciu vody. Aplikujte ju pravidelne podľa potreby.