Ako na starostlivosť o trávnik v lete

Upravený a sviežo-zelený trávnik môžete mať aj uprostred leta, kedy vládne suché počasie s vysokými teplotami. Stačí mu len dopriať starostlivosť, akú potrebuje. Na čo všetko by ste mali myslieť?

Kosenie podporuje vitalitu celej rastliny

Pravidelné kosenie podporuje hustotu trávnika, jeho vitalitu a silu koreňového systému. Predovšetkým v lete, kedy intenzívne rastie, by ste ho mali kosiť minimálne dva, lepšie však viackrát do týždňa, pričom skrátite steblá len o kúsok. Časté kosenie však vyžaduje veľa času, preto sú veľkou pomocou na starostlivosť o trávnik robotické kosačky. Vyriešia tiež problém s kosením počas dovolenky alebo náročných dní, keď budete musieť zostať dlhšie v práci. Robotická kosačka sa o kosenie trávnika postará za vás. Môže kosiť dokonca aj vtedy, keď budete odpočívať, venovať sa rodine alebo návšteve. Viac sa o nich dozviete v našom článku Výhody a nevýhody robotickej kosačky.

Robotická kosačka HUSQVARNA Automower 310E NERA s Husqvarna EPOS™

Na čo myslieť pri kosení

V lete si dajte pozor na to, aby ste mali čas kosenia nastavený na dobu, kedy je trávnik v tieni, najlepšie večer alebo v noci. Nie je vhodné kosiť ho okolo obeda, kedy je slnko najviac intenzívne. Čerstvo pokosené steblá by mohli navrchu usychať.

Myslite tiež na vhodnú výšku kosenia. Trávu by ste nemali príliš skracovať. Slnko by ju mohlo spáliť, rýchlejšie by sa vysúšala aj pôda a na trávniku by sa vytvorili zažltnuté miesta. Vhodná výška je 4 až 5 cm. Nezabudnite kontrolovať ostrosť nožov. Ak nebudú dostatočne ostré, na pokosenej tráve si všimnete bledšie končeky alebo sa jej konce budú rozstrapkávať.

Robotická kosačka HUSQVARNA Automower 320 NERA s Husqvarna EPOS™

Dostatok vlahy

Horúce dni s nedostatkom dažďa dajú zabrať všetkým rastlinám. Trávnik bude preto potrebovať pravidelnú zálievku. Čas polievania si naplánujte najlepšie na skoré ranné hodiny tesne po svitaní. Takýmto spôsobom zabezpečíte, že bude mať dostatok vlahy na celý deň. Nepolievajte počas dňa, kedy je slnko najviac intenzívne, voda by sa rýchlo odparila. Ak nemôžete polievať ráno, môžete tak urobiť večer, keď slnko zapadne. Od pravidelného polievania vás odbremení automatická závlaha. Stačí stanoviť požadovaný čas a trávu bude zalievať za vás.

Ako často polievať?

Dehydrovaný trávnik spoznáte podľa zmeny jeho farby. Tráva najskôr zmení odtieň zo sýtozeleného na bledozelený, začne žltnúť, vlniť sa, vysychajúce steblá zhnednú, časom môžu uhynúť. Trávnik by ste nemali ani prelievať — priveľa vody bráni prístupu vzduchu do pôdy, čo môže spôsobiť odhnívanie. Nadmerné množstvo vody zároveň vytvára vhodné prostredie pre plesňové ochorenia trávnika.

Rozdiely sú aj v tom, ako polievať mladý alebo starší trávnik. Sledovať by ste mali tiež počasie. Ak bude dostatok prirodzených zrážok, zálievku vynechajte.

  • Po kladení trávnatého koberca bude potrebné polievať častejšie, aby sa rastliny dobre zakorenili. Približne po mesiaci postačí zalievanie dvakrát do týždňa.
  • Ak ste sa rozhodli trávnik vysiať a nestihli ste tak urobiť na jar, môžete ho vysiať aj v lete. Po vysievaní však dbajte o to, aby nevyschol. V teplom počasí bude nutné polievať ho aj dvakrát denne (ráno a večer).

Dostatok živín na zdravý rast

Robotické kosačky rozsekajú trávu na drobné kúsočky, ktoré ľahko prepadávajú pomedzi steblá až na povrch pôdy. Takýmto spôsobom vytvárajú mulč, ktorý spomaľuje vyparovanie vody, čím prispievajú k šetreniu na výdavkoch na polievanie. Mulč sa postupne rozkladá, pričom sa uvoľňujú živiny. 1 kg pokosenej trávy poskytne trávniku až 30 g dusíka, 20 g draslíka a 10 g fosforu. Budete tak musieť menej hnojiť. Používať môžete tiež špeciálne hnojivo na trávnik kosený robotickou kosačkou. Hnojenie si naplánujte na čas pred zalievaním, aby sa hnojivo dobre rozpustilo a vsiaklo do pôdy. Chceli by ste o výhodách mulčovania trávnika vedieť viac? Prečítajte si náš článok Robotická kosačka obohatí trávnik o mulč.