Ako často púšťať robotický bazénový vysávač

Robotický bazénový vysávač je výborným pomocníkom, pričom nielen šetrí váš čas, ktorý by ste inak strávili čistením bazéna, nepochybne môže tiež výrazne znížiť náklady na filtráciu a udržiavanie čistej vody. Ako často by ste ho mali používať, aby ste dosiahli optimálny výsledok a nenechávali ho pracovať zbytočne?

Odporúčaná frekvencia čistenia bazéna

Ak máte vo svojej záhrade súkromný bazén, jeho dno, stenu a vodnú linku by počas letnej sezóny malo stačiť vyčistiť dva až trikrát do týždňa. Táto frekvencia čistenia by mala byť na udržanie čírosti a čistoty vody postačujúca. Robotický bazénový vysávač však môže byť v niektorých prípadoch potrebné používať častejšie alebo, naopak, menej často. Vhodná frekvencia bude závisieť od toho, ako často svoj bazén využívate.

Marlin Super Power

  1. Pri zvýšenom využívaní bazéna, keď vaše deti navštívia ich kamaráti alebo usporiadate letnú párty, sa voda rýchlejšie zašpiní. Nečistoty sa tiež na jeho povrchu usádzajú vo väčšom množstve. Pri zvýšenom používaní je preto potrebné čistiť bazén častejšie. Váš robotický bazénový vysávač budete musieť cez letné prázdniny, pravdepodobne, zapínať každý deň alebo každý druhý deň.
  2. Ak budete dlhšie mimo domu, napríklad na dovolenke, váš bazén zostane nevyužitý. V takom prípade ho postačí vyčistiť pred odchodom a znovu po návrate. Ak ho navyše pred odchodom prekryjete, znečistenie vody bude len minimálne.
  3. Pokiaľ sa váš bazén nachádza v blízkosti stromov alebo vo veternej oblasti, nečistoty sa v ňom môžu hromadiť rýchlejšie. Obdobie opadávania listov, ktoré môže začať už počas augusta, alebo keď budú kvitnúť kvety a stromy, si môžu tiež vyžiadať častejšie čistenie.
  4. Na frekvenciu čistenia môže vplývať aj počasie. Bazén by ste mali vždy skontrolovať po silnom vetre či búrke. V prípade potreby potom robotický bazénový vysávač zapnite častejšie.

Ako zistiť, že je potrebné vyčistiť bazén

Hromadia sa vo vode nečistoty, spozorovali ste zakalenie vody alebo sa začali na stenách tvoriť riasy? To sú jasné znaky toho, že by ste mali váš vysávač bazéna nechať pracovať častejšie. Samozrejmosťou by malo byť aj zvýšenie používania bazénovej filtrácie a úprava vody s ohľadom na jej aktuálne pH a mieru znečistenia.

Tipy na starostlivosť o bazén, ktoré vám pomôžu udržiavať čistotu vody

  • Krásne číra voda je lákadlom k osvieženiu aj hrám. Aby ste zaistili, že je stále hygienicky čistá a zdravotne nezávadná pre všetkých kúpajúcich sa, mali by ste myslieť tiež na pravidelné testovanie.
  • Vhodné je zvážiť aj ochranu pred nadmerným znečistením. Keď sa bazén nepoužíva, najmä v noci alebo, keď ste v práci, množstvo nečistôt ktoré sa do neho dostanú, výrazne zníži zakrytie hladiny. To zároveň zníži zaťaženie vášho bazénového robota.
  • Dbať by ste mali aj o to, aby sa každý člen rodiny či vaši priatelia pred kúpaním osprchoval. To minimalizuje množstvo potu, zvyškov kozmetických prípravkov či trávy, ktoré sa dostanú do vody. Znížite tým záťaž na filtračný systém bazéna aj bazénový vysávač.