9 mýtov o robotických kosačkách — sú pravdivé?

Robotické kosačky na trávu si získali obľubu pre ich mnohé výhody. Zároveň sa okolo nich vytvorilo aj niekoľko mýtov. Aká je vlastne pravda?

Mýtus č. 1: Robotické kosačky nie sú vhodné do nerovného terénu

Mnoho záhrad nemá rovný trávnik, ale vyskytujú sa na ňom rôzne prevýšenia. Výrobcovia robotických kosačiek však mysleli aj na túto možnosť. Je bežné, že trávnik nie je dokonalou rovinou, preto si medzi jednotlivými modelmi kosačiek ľahko nájdete zariadenia schopné zvládnuť rôzny sklon terénu až do 70 % (35°). Na to, aby zvládli prevádzku aj v náročnom teréne, sú uspôsobené spôsobom ovládania kolies a ich robustnejším, protišmykovým dizajnom.

Robotická kosačka Mamotion LUBA AWD 5000

Robotické kosačky na trávu nemajú problém ani s prekážkami v záhrade. Pomocou senzorov ich  rozpoznajú a dokážu obísť. Pomocou naprogramovania si môžete určiť, či má váš trávnik kosiť náhodne alebo podľa konkrétneho plánu. Problémom pre robotické kosačky sú len miesta, kde sa po daždi tvorí stojatá voda. Tá by mohla zospodu vniknúť do zariadenia. Potrebné preto bude s kosením počkať, kým voda vsiakne do pôdy.

Mýtus č. 2: Robotické kosačky sú nebezpečenstvom pre domácich miláčikov

Máte doma psa, mačku alebo iného domáceho miláčika, ktorého by robotická kosačka iste zaujala a chcel by sa s ňou hrať? Častou obavou, ktorá od jej kúpy odrádza je, že by mohol domáci miláčik kosačku prevrhnúť a pohybujúce sa nože by ho poranili. Strach však nie je na mieste — nože kosačky sa v prípade jej nadvihnutia okamžite zastavia. Problém nenastane ani vtedy, ak sa vaše zvieratko ocitne nečakane v jej dráhe. Dokáže sama spomaliť, zastaviť a zmeniť smer.

Mýtus č. 3: Robotické kosačky sú hlučné

Bežné elektrické a hlavne benzínové kosačky sú vhodné len na kosenie počas dňa. Ak by ste nimi začali kosiť večer, vaši susedia by sa na to iste sťažovali. Aj robotické kosačky na trávu sú vybavené elektromotormi, ktoré sú však oveľa tichšie. Hlučnosť sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho modelu, no nájdete medzi nimi aj také, ktoré môžete bez problémov nechať pracovať v noci. Ani počas spánku vás nebudú rušiť žiadnym hlukom.

Robotická kosačka Segway Navimow H3000E Ultra

Mýtus č. 4: Robotické kosačky majú krátku životnosť

Robotické kosačky dosahujú životnosť bežných kosačiek. Ak chcete, aby vám vydržali pomáhať čo najdlhšie, mali by ste myslieť na správnu starostlivosť. Potrebné bude pravidelne čistiť otočné hriadele, opotrebované nože a životnosť predĺži tiež domček na kosačku alebo vhodné umiestnenie dokovacej stanice. Kosačka by mala byť v čase, kedy nepracuje, umiestnená na mieste chránenom pred priamym slnečným žiarením. Po skončení sezóny ju nenechávajte vonku, pobyt v mraze neprospieva batérii ani elektronike zariadenia.

Na životnosť kosačky by ste mali myslieť už pri jej výbere. Zvoľte model určený na veľkosť vášho trávnika. Robotická kosačka prevádzkovaná na hranici určeného limitu sa opotrebuje rýchlejšie. Vyberte preto kosačku určenú na o niečo väčšiu plochu, ako má váš trávnik. Počítajte tiež s nutnosťou obchádzania prekážok a podobne. Myslite aj na ochranu pred preniknutím vody k elektrickým komponentom. Kosačky môžu pracovať v daždi, problémom však môžu byť mláky alebo neopatrné umývanie spodnej strany. Pri správnej starostlivosti by vám robotická kosačka na trávu mala vydržať slúžiť až do 15 rokov.

Mýtus č. 5: Robotické kosačky nemôžu kosiť, keď prší

Ak máte vašu kosačku naprogramovanú na určitú hodinu kosenia, nemusíte sa obávať, že sa poškodí, keď bude práve pršať. Robotické kosačky na trávu môžu v prípade potreby kosiť aj v nepriaznivom počasí a nemalo by im ublížiť ani krupobitie. Ich vrchný kryt je vodotesný a zabráni prenikaniu vody dovnútra. Ak nechcete, aby pracovala v daždi, vyberte si zariadenie so zabudovaným dažďovým senzorom. Keď začne pršať, kosačka sa zastaví a sama sa vráti do nabíjacej stanice. Myslieť by ste ale mali aj na to, že mokrá tráva môže zostať nahromadená na nožoch. S kosením je preto vhodné počkať až do vyschnutia trávnika. Ak budete kosiť mokrú trávu, nezabudnite nahromadené zvyšky trávy z nožov odstrániť.

Robotická kosačka HUSQVARNA Automower 450X NERA

Mýtus č. 6: Nákladná údržba a časté opravy

Predstava o robotických kosačkách ako o citlivých prístrojoch, o ktoré je potrebné sa neustále starať, je mylná. Výrobcovia mysleli na komfort používateľov. Kosačky sú zostrojené s ohľadom na to, aby zvládli meniace sa vonkajšie podmienky. Aby mohli pracovať optimálne, bude potrebná kontrola a včasné menenie opotrebovaných nožov. Myslieť by ste mali aj na jej čistenie. Obávať sa nemusíte ani skorej výmeny batérie — ak pre dokovaciu stanicu vytvoríte miesto v tieni, batériu budete musieť mieniť po 5 až 10 rokoch. 

Mýtus č. 7: Robotické kosačky na trávu potrebujú vymedzovací kábel

Inštalácia hraničného drôtu, ktorý určuje pracovnú plochu robotickej kosačky, nie je s modernými zariadeniami nutná. Kombinácia senzorov a vstavaného systému GPS im umožňuje pohybovať sa bez neho. Kosačke preto môžete určiť virtuálne hranice. Modely s GPS, ktoré ponúkajú, napríklad, značky Husqvarna, Segway alebo robotické kosačky Gardena, dosahujú pri kosení presnosť až na 2 – 3 cm. Určiť sa dá viacero pracovných oblastí aj zakázané zóny.

Robotická kosačka HUSQVARNA CEORA™ 544 EPOS™

Mýtus č. 8: Dajú sa ľahko ukradnúť

Robotické kosačky na trávu nemajú veľkú hmotnosť a počas letnej sezóny sú stále vonku. Preto je časťou obavou pred kúpou aj to, či sa nedajú ľahko ukradnúť. Výrobcovia však mysleli na možnosti ochrany, zvoliť si môžete z nasledovných možností:

  • Ochrana PIN kódom: V prípade, že senzor zdvihu zariadenia zaznamená zodvihnutie zo zeme, automaticky sa uzamkne. Aby ste mohli kosačku opäť spustiť, budete musieť zadať PIN kód. Bez toho sa nebude dať používať.
  • Zvukový signál: Kosačka pri zodvihnutí zo zeme vydáva zvukový signál, ktorý je možné vypnúť len po zadaní kódu. Modely s ovládaním cez aplikáciu vás upozornia aj prostredníctvom signálu o vašom smartfóne.
  • GPS senzor: GPS umožňuje sledovať aktuálnu polohu kosačky. V prípade odcudzenia budete vedieť, kde sa nachádza. Kosačky je možné prepojiť aj s aplikáciou, o jej polohe budete preto stále informovaní. Robotické kosačky s GPS ponúkajú, napríklad, značky HUSQVARNA, Segway, Robomow a Worx.

Robotická kosačka Belrobotics Bigmow GPS-RTK do 75 000m2

Mýtus č. 9: Sú vhodné len do malej záhrady

Ani toto tvrdenie nie je pravdivé. Robotické kosačky na trávu si môžete vybrať nielen na menší trávnik, k dispozícii sú aj profesionálne modely, ktoré zvládnu kosenie futbalového ihriska či inej rozľahlej plochy. Aj v našej ponuke nájdete robotické kosačky do veľkosti trávnika 7 500 m2. Veľkosti kosenej plochy sú prispôsobené výkon aj výdrž batérie.